Suho oko: podrobnosti o bolezni in zdravljenje

Ste že kdaj občutili neprijetno draženje v očeh, potem ko ste bili dolgo za računalnikom ali v močno ogrevanem prostoru? Najverjetneje so to bili prvi simptomi bolezni suhih oči, ki se lahko sčasoma razvije v kronično bolezen. Če je ne zdravite, lahko pripelje celo do poškodb očesne površine. Preverite, kako prepoznati simptome te težave sodobnega časa in nasvete, kako si lahko pomagate. Najbolj preprosta rešitev za suho oko so kapljice za oči, očesne klinike pa nudijo tudi posebne terapije za celostno obravnavo suhega očesa.

suho oko pri starejši ženski

Kaj je suho oko?

Suho oko oz. sindrom suhega očesa je zelo pogosta, običajno kronična očesna bolezen, pri kateri se solze ne tvorijo dovolj učinkovito (motnja v nastajanju solz) in/ali te prehitro izhlapijo s površine očesa (motnja v sestavi solz). Je bolezen, ki se kaže na različne načine in ima lahko veliko različnih vzrokov.

Kakšni so dejavniki tveganja za pojav bolezni suhih oči?

STAROST
Čeprav se sindrom suhega očesa lahko pojavi v kateri koli starosti, je tveganje največje pri ljudeh, starejših od 50 let.

SPOL
Več možnosti za pojav suhega očesa imajo ženske. Vzrok za to so hormonska nihanja, npr. v menopavzi ali med nosečnostjo. Na povezavi je izčrpno razloženo, kakšen je mehanizem pojava suhih oči, ko v telesu pride do hormonskega neravnovesja.

ŽIVLJENJSKI SLOG
Življenjski slog močno prispeva k razvoju suhih oči. Eden najpogostejših vzrokov za pojav težav je pretirano delo z računalnikom, svoje naredijo tudi klimatizirani prostori. Med delom za računalnikom namreč manj mežikamo, saj se osredotočamo na delo. Mežikamo celo do 5-krat manj pogosto, kar vodi do zmanjšanega izločanja sebuma iz žlez lojnic oz. Meibomovih žlez, ki se nahajajo na vekah. Prav maščoba oz. maibom je kot nepogrešljiv del solz odgovorna za kakovost in stabilnost solznega filma. Klimatizirani prostori dodatno vplivajo na povečano izhlapevanje solz, kar zmanjša količino vodne plasti v solznem filmu.

To so glavni vzroki za pojav suhega očesa

Kot smo že omenili, je poglavitni razlog za suho oko zmanjšano nastajanje solz. Vzroki za to so številni. Nekateri ljudje že prirojeno izločajo nekoliko manj solz. Če je solz za vlaženje površine očesa premalo, oči postanejo razdražene in občutljive.
Do zmanjšanja količine solz naravno pride s starostjo, pri ženskah pa se nastajanje solz dodatno zmanjša v menopavzi, na kar vplivajo hormonske spremembe v telesu.

K zmanjšanju solzenja lahko prispevajo tudi nekatera zdravila, avtoimunske bolezni, kemične poškodbe oči in poškodbe vek.

Težave z občutkom suhih oči se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, pri katerih nastaja dovolj solz, vendar je sestava solznega filma neustrezna. Običajno je v solznem filmu premalo sestavin, kot so lipidi, ki so pomembni za upočasnitev izhlapevanja in sušenja solznega filma ter za ohranjanje vlažnosti očesa.

Simptomi, ki kažejo na suho oko

Občutek suhih oči je skrajno neprijeten. Če imate suhe oči, vas oči ponavadi pečejo, lahko imate občutek tujka ali se vam oči solzijo.

Znaki in simptomi, ki običajno prizadenejo obe očesi, lahko vključujejo:

 • Pekoč občutek v očeh
 • Utrujene oči
 • Izcedek iz oči
 • Občutljivost na svetlobo
 • Rdeče oči
 • Občutek tujka v očeh
 • Težave pri nošenju kontaktnih leč
 • Težave z nočno vožnjo
 • Prekomerno solzenje
 • Zamegljen vid

Kako je videti pregled za suho oko?

Suhe oči zdravi oftalmolog, ki za diagnozo uporabi nekaj testov, s katerimi ugotavlja kakovost solznega filma. Najpogostejša testa sta:

 • Schirmerjev test I in II: očesni strokovnjak s papirnim filtrom, ki absorbira solze, preveri navlažitev papirnega filtra. Če je oko zdravo, se filter navlaži v obsegu vsaj 15-ih mm. Če je obseg navlažitve nižji, gre za suho oko.
 • TBUT s fluoresceinom: z njim se ugotavlja nestabilnost solznega filma. Fluorescein se nanese z navlaženim lističem na veznico v zunanjem kantusu, nato je treba trikrat pomežikniti. TBUT je interval, po katerem se pojavi prvo suho mesto na roženici. Mejna vrednost je 10 sekund (8,9).

Po preiskavah ponavadi sledi razgovor z oftalmologom o vzroku in možnih metodah zdravljenja.

pregled za suho oko

Zdravljenje suhih oči s kapljicami za oči (preverite mojeoko.si)

Prva pomoč, po kateri najprej posežejo številni, ki jih muči suho oko, so nedvomno kapljice za oči, ki jih imenujemo tudi umetne solze.

Umetne solze učinkovito pomagajo številnim bolnikom, ki jih mučijo suhe oči. Vsebujejo različne učinkovine, ki pomagajo pri lajšanju težav z očmi ter oko navlažijo in se učinkovinam pomagajo zadržati na očesni površini.

Portal za zdravje oči Moje oko stavi na izdelek Thealoz Duo, ki vsebuje hialuronsko kislino, znano po svojih učinkih vlaženja, in trehalozo, izjemen disaharid, prisoten v številnih organizmih za podporo v sušnih razmerah. Omenjene kapljice si je mogoče vkapavati po potrebi, a največkrat petkrat na dan.

suho oko in kapljice za oči: učinkovito blaženje težav

Hrvaške očesne klinike in protokoli za zdravljenje bolezni suhih oči

Če se želite znebiti neprijetnih simptomov bolezni suhih oči, lahko na očesnih klinikah preizkusite tudi različne tretmaje oz. protokole za zdravljenje suhega očesa. Postopki so ponavadi samoplačniški, izjemno priljubljeni pa so obiski na hrvaških klinikah.

Hrvaške očesne klinike med drugim ponujajo tretma LipiFlow, ki je zasnovan za zdravljenje suhih oči kot posledice izhlapevanja solz s površine očesa. Gre za tip bolezni suhih oči, ki velja za najpogostejšo. Izhlapevanje solz s površine očesa se pojavi zaradi vnetja Meibomovih žlez – te se zaradi vnetja zamašijo (nekateri strokovnjaki menijo, da gre za obliko vnetje vek – morda vam bo prišla prav informacija, da se bolezen v hrvaščini imenuje upala kapaka). To preprečuje naravno proizvodnjo olj (ali lipidov), ki jih vaše oko potrebuje za vzdrževanje zdravega solznega filma. Brez teh olj lahko solze izhlapijo hitreje, kot pa nastajajo, kar povzroči simptome suhega očesa. Za vsa vprašanja, ki se vam glede bolezni suhih oči porajajo, smo našli zanimiv hrvaški članek, ki vam bo v pomoč pri komunikaciji: Najopsežnija zbirka pitanja ili suhe oči u detajle.

Zdravljenje z napravo LipiFlow traja le nekaj minut. Je preprosto in neboleče. Sistem toplotnega pulziranja toploto dovaja na vašo notranjo veko z nežnim pritiskom. Na ta način odmaši zamašene Meibomove žleze. Zdravljenje je zasnovano tako, da se simptomi dolgoročno zmanjšajo.

Suhe oči so nadležna očesna bolezen, ki vam lahko precej uniči vsakdan. Nujno je, da ji posvetite pozornost, saj gre za kronično stanje, ki se samo od sebe ne bo popravilo.