Skladnost stopnišča z notranjo opremo bivalnega prostora

Nedvomno si tisti, ki opremljajo stanovanje z novo oz. prenovljeno notranjo opremo (npr. kuhinjo, spalnico, dnevnim prostorom, ipd..) želijo estetske in funkcionalne usklajenosti pohištva tudi z stavbnim pohištvom (talnih oblogami, morebitni lesenimi dekoriranimi stenami, stopnicami, okenskimi policami, barvo sten, barvo zaves, ipd…), saj je takšno, celovito estetsko in materialno povezano stanovanje pač bolj praktično tako iz funkcionalnega vidika kot tudi finančnega.

leseno stopnišče bivalna opremaV naslednjih stavkih zato nekaj več besed namenjamo tistim, ki jih zanima npr. povezava stopnišča na estetsko in funkcionalno ustrezen način, z ostalimi vrstami notranje opreme.

Kdor si je uspel prebrati vsebino o notranji opremi na naši prvi strani, ve, da je možnosti pri izdelavi najrazličnejše notranje opreme, nešteto.

Pri čemer ne sodi ravno vsaka izbrana vrsta pohištva in vsak izbran material za izdelavo pohištva, v povezavo z vsako vrst stopnic.

Tudi stopnice, še posebej, če so stopnice izdelane iz lesa, moramo pri opremljanju svojega stanovanja izbrati kar se da skrbno.

Lesene stopnice načeloma izbiramo glede na funkcionalno potrebo kje bodo pač postavljene. Medtem, ko etažne lesene stopnice lahko izdelamo tudi iz mehkejših lesnih materialov, ne bo iz enakega materiala stopnišče, ki je podvrženo prehodu in visoki frekvenci obračanja ljudi.

Obenem je pri izboru vrste lesa za stopnice treba biti izjemno pozoren na trajnost različnih vrst lesa, pa tudi na obrabo lesa, pa tudi na slišnost, ko po teh lesenih stopnicam tudi hodimo.

Modernejši prostorski ambienti ponavadi tudi strukturno vsebujejo stopnice, ki potekajo v nevsakdanjih oblikah (recimo stopnišče v obliki črke U ali L, pa moderno stopnišče z pohodnimi ploskvami vpetimi v zidno stransko steno in brez ograje ali s stekleno ograjo, ipd…)

Če je pri nas v uporabi največkrat stopnišče iz lesa, izdelano kar iz domačih vrst lesa (hrast, beljen hrast, bukev, tudi smreka), v tujini glede na prostor obstajajo še drugačne vrste stopnišč iz lesa (sibirski macesen, ameriško jabolko, oreh, ipd…)

Pohodne, klasične lesene stopnice se najlepše podajo klasični notranji opremi. V tem primeru je ta velikokrat izdelana kar iz masivnih vrst lesa (masivne kuhinje, ipd…), če je naš bivalni prostor moderen, pa vanj v večini primerov sodi bolj tudi moderno in sodobno pohištvo (npr. vgradne omare, moderne dnevne sobe, ipd…)