Garderobne omare z drsnimi vrati

V osnovi je garderobne omare mogoče dobiti v več različnih lesnih materialih (in tudi drugih materialih: steklo, aluminij,….), vendar se garderobne omare lahko razlikujejo tudi po tem ali so narejene s klasičnimi vrati ali kot garderobne omare z drsnimi vrati.

Ali garderobna omara z drsnimi ali klasičnimi vrati?

Ko nas zanimajo garderobne omare z drsnimi vrati, po njih povprašujemo predvsem zaradi tega, ker drsna vrata bistveno bolj prihranijo prostor – napram omari, ki ima klasična, krilna vrata.

Garderobne omare z drsnimi vrati

Garderobna omara z drsnimi vrati. Na hodniku.

Je pa treba vedeti, da so drsna vrata na garderobni omari, lahko različna – kar pa ima za posledico različne cene tovrstnih omar.

Drsna vrata na garderobni omari, so lahko izdelana iz navadnih iveralnih plošč, lahko so izdelana iz mdf plošč (vendar bodo v tem primeru vrata omare razmeroma težka), lahko pa so tudi iz stekla ali ogledal.

Še največkrat se ljudje pri izdelavi drsnih vrat za garderobno omaro, odločijo za kombinacijo različnih materialov med seboj.

Priporočamo še: 20 načinov za organizacijo notranjosti garderobnih omar, angl. spletna stran – (1)

Ali celotna omara ali samo vrata?

Obenem se moramo zavedati, da je drsna vrata na garderobni omari mogoče izdelati samostojno, ali pa, da omaro kupimo skupaj z drsnimi vrati.

Je pa res, da ljudje zmotno mislijo, da bo, če si bodo sami izdelali garderobni del, njihova omara prišla kaj ceneje, kot če omaro naročijo skupaj z drsnimi vrati.

Osnovni strošek garderobne omare z drsnimi vrati se nahaja ravno v samem mehanizmu drsnih vrat – kar pa pomeni, da garderobna omara z drsnimi vrati vred ne pride bistveno dražje kot omara brez drsnih vrat.

Glede na prostor, kjer bomo postavili garderobno omaro, se omare z visoko sijajnimi drsnimi vrati ali pa s steklenimi polnili drsnih vrat, ponavadi znajdejo v ambientih, kot so moderne spalnice, poslovni prostori in čakalnice, v modernih stanovanjih in hišah v predsobah, ipd…

Po drugi strani, se za klasičen les na drsnih vratih garderobne omare, odločijo večinoma tisti, ki so bolj pristaši toplin in naravnih tonov, starejša in srednja generacija in pa seveda vsi, ki ljubijo bolj umirjene tone in barve.

Priporočamo še: Kako organizirati garderobo v manjši omari, angl. spletna stran – (2)

Ali samostoječa garderobna omara ali vgradna?

Pri garderobnih omarah z drsnimi vrati je treba upoštevati eno razlikovanje – to je, da so naše garderobne omare z drsnimi vrati lahko vgradne (v tem primeru so največkrat postavljene od ene do druge stene ter od tal do stropa), po drugi strani pa je garderobna omara z drsnimi vrati, lahko tudi samostoječa.

Tudi to razlikovanje ima za posledico različno ceno same garderobne omare. Po trenutno veljavni zakonodaji (sept. 2016), garderobne omare, ki se vgradijo v nek prostor, obračunavamo (za fizičen osebe) po zmanjšani stopnji davka. Gardeorbne omare, ki so po definiciji, samostoječe pa so del pohištvene opreme in se obračunajo s polno stopnjo davka.

Hkrati pa bo na ceno garderobne omare z drsnimi vrati vplivala tudi dostava in montaža.

V primeru, da je takšna omara, samostoječa, lahko montažo in dostavo elementov omare, opravimo sami. V primeru, da je takšna omara vgradna, bo za montažo in dostavo poskrbel izdelovalec vgradne omare.

Priporočamo še: prikaz primera izračuna cene za enostavno garderobno omaro in Nasveti za ureditev notranjosti vgradnih omar, angl. spletna stran – (3)