Kakšna je najboljša metoda za naučiti se optimizacije spletnih strani

Najboljša metoda za učenje SEO optimizacije spletnih strani, ni ena. Nekomu bolj odgovarja, da se SEO optimizacije uči sam (npr. preko blog zapisov), drugi so bolj navajeni na online tečaje, starejša generacija verjetno raje prebira knjige. nekaterim bolj ustreza udeležba na webinarjih, spet nekateri pa najraje spoznavajo SEO tako, da sledijo SEO strokovnjakom na družabnih omrežjih. Nekateri uporabljajo za učenje SEO, poslušanje podcastov.

Spodaj predstavljamo, prednosti in slabosti, različnih metod učenja SEO…

Učenje SEO optimizacije preko knjig

Klasične, napisane knjige v fizični in e obliki, so sigurno dobra metoda za učenje SEO optimizacije spletnih strani, za primere, ko se želite učiti SEO vstran od svojega delovnega mesta (npr. na počitnicah, na poti,…), a imajo pomankjlivost v tem, da utegnejo biti nasveti o spletni optimizaciji, zastareli. Optimizacija za Google je, tako kot vsak drugi kanal na internetu, kanal, ki se razvija in boljše je sigurno slediti aktualnim SEO nasvetom, kot nasvetom iz prteteklosti.

Učenje SEO optimizacije preko poslušanja webinarjev

SEO webinarji so tudi dobra oblika za učenje SEO, ponavadi pa so bolj primerni za tiste, ki osnove optimizacije spletnih strani, že obvladajo. Ker ni nujno, da se boste z udeležbo na webinarjih lotili učenja SEO optimizacije, na začetku in pri prvih korakih.

Prednost webinarjev je v tem, da lahko sproti postavite vprašanja govornikom, je pa res, da ponavadi ne morete trikrat ali štirikrat vprašati isto, če slučajno prvega odgovora ne razumete.

Večji webinarji so načeloma manj osebni kot manjši webinarji, ampak vseeno koristni – kot rečeno, še posebej, če osnove o tem kaj je SEO, že razumete.

Izjava udeleženca SEO webinarja (spletna stran ebonitete.si)

Za našo spletno stran ebonitete.si, kjer je nam optimizacija strani za Google, ključna za naš posel (in tudi posel naših strank, ki jih zanimajo bilance podjetij s katerimi sodelujejo), je redno udejstvovanje na SEO webinarjih skoraj nuja, Po eni strani, delujejo webinarji poučno in motivacijsko, hkrati pa nas pomagajo držati v toku aktualnih SEO smernic – še posebej, ker se optimizacija strani tako hitro spreminja.

Učenje SEO optimizacije z branjem SEO blogov

Definitivno je spremljanje in branje kakovostnih SEO blogov velik plus in verjetno ena od najcenejših možnosti, da se naučite SEO. SEO bloge tudi lahko obiskujete takrat, ko vi želite, je pa pri njih, tako kot drugod, smiselno biti pozoren na to, kateri SEO blogi so bolj “marketinško” usmerjeni in kateri blogi objavljajo konkretne napotke o tem kako izvajate SEO.

Med SEo blogi poskušajte slediti tistim, kjer je so s slikami, videi in tekstom konkretno pokazani koraki, ki jih je treba izvajati pri SEO optimizaciji. Če ste začetnik pri SEO, poskušajte najti bloge, ki razlagajo spletno optimizacijo, po korakih. A koraka ena naprej.

Isto kot pri ostalih oblikah učenja, velja pri blogih, da je informacij o tem kako izvajati SEO, vsepovsod že ogromno. Umetnost je najti postopek po korakih.

Učenje SEO preko obiskovanja živih predavanj

Živa predavanja in SEO delavnice so možnost, ki pride zelo prav, če želite v SEO svetu vzpostaviti tudi mrežo z drugimi SEO mojstri in iskati nove priložnosti na področju spletne optimizacije, itd…

V času korone je sicer “živo druženje” tudi na področju SEO učenja, čisto upadlo, je pa tudi v tej panogi treba biti selektiven, ker, ne, da bi bili posamezni SEO dogodki slabi, ampak je teh dogodkov predvsem ogromno, tako, da vseh tako ali tako ne morete obiskovati.

Učenje SEO-ta z mentorjem

SEO mentorstvo, kjer vam optimizacijo spletnih strani, na vašem primeru, razlaga SEO strokovnjak, je verjetno najhitrejša pot, da dobite odgovore, konkretno na vaša vprašanja in, da SEO optimizacijo izvajate direktno na vaših spletnih straneh. SEO mentorstva utegnejo biti sicer med dražjimi variantami učenja SEO in isto tako kot pri ostalih metodah učenja SEO, bo treba biti kar selektiven, da pridete do želenega mentorja.

SEO konzultacije, bodisi 1 urna ali več urna svetovanja, ponavadi vzamejo tisti, ki se s SEO redno ukvarjajo, se pa je nekje nekaj “zataknilo” in spletna stran ne napreduje več (npr. obstoji na določeni poziciji na Googlu).

Izjava trgovine pisarniški stoli Pohištvo123.si o sodelovanju s SEO mentorjem

Pri nas, pisarniški stoli Pohištvo123, sodelujemo s SEO mentorjem že vrsto let. Kakovosten SEO mentor ne samo spodbuja in mentorira ter motivira, temveč tudi diligira SEO izboljšave, ki jih moramo narediti mi, v trgovini Pohištvo123.si, hkrati pa je tudi naš “dobavitelj” offsite SEO člankov, tako, da lahko samo potrdimo, da se za SEO res splača poiskati dobre, kakovostne mentorje.

Učenje SEO preko podcastov

SEO podcasti imajo dodano vrednost v t tem, da jih lahko poslušate v avtu, na poti, itd… Največkrat seveda vsega slišanega ne morete v tistem trenutku realizirati, zato so bolj primerna kot oblika SEO motivacije in oblika pridobivanja novih idej za izvajanje SEO praks, ki jih sicer še ne izvajate.

Zaključek

Možnosti za učenje SEO je nešteto. Kot rečeno, na začetku odgovora, ne odgovarja vsakemu, ista metoda, velja pa verjetno za vse, SEO znanj, željne posameznike, da je boljše izbrati manj metod, tehnik in “strokovnjakov” oz. predavateljev in mentorjev, kot več, ker se v nasprotnem lahko zgodi, da boste po SEO učenju, samo še bolj zmedeni, kot vam je jasno.

Najboljša praksa za učenje SEO, je pa nedvomno, izvajanje SEO optimizacije na lastni spletni strani. Šele takrat, ko je iz spletne strani, treba dobiti kupce in denar, se dobro naučite razlike med SEO, marketingom in kaj pomenijo konverzije.

Dodatne informacije: