Katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh

Spodaj opisujemo, katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh.

 

Naklon strehe ( odločilni dejavnik)

S kakšno stresno kritino bomo prekrili streho, na to odločitev močno vpliva naklon strehe. Tu je še veliko drugih dejavnikov, ampak ta je med najbolj pomembnimi.

Med pomembne dejavnike prištevamo tudi že izdelano ostrešje, morebitno vgradnjo strešnih oken ali frčad, arhitekturne značilnosti okolja, podnebne razmere v katerih se nahaja stavba. Kadar iščemo primerno stresno kritino, pa je zelo pomembno tudi razmerje med kakovostjo in ceno.

Stresna kritina je v zadnjih letih postala zelo pomemben gradbeni material, zato je ponudba stresne kritine na trgu zelo velika, kar pa investitorjem ravno ne olajša dela.

Temeljite informacije o kritinah različnih vrst, boste našli na tej povezavi: Kritine

 

Katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh?

 

Katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh ( na splošno o stresni kritini)

Dobra in kvalitetna stresna kritina, mora desetletja dobro prenašati različne vremenske vplive. Ti so v zadnjih letih nadvse čudni. Vročina je čedalje večja, velika in debela toča je postala že del vsakdana, kar nas sploh več ne preseneča. Torej stresna kritina mora biti kos žgočemu soncu, močnemu dežju, toči, snegu in sunkom vetra.

Na splošno velja, da so strehe z manjšimi nakloni primerne na območjih z manj padavin. Te lahko prekrijemo  s stresno kritino večjih mer.

Za strehe z večjim naklonom, ki so primerne za območja z več padavinami pa izbiramo stresno kritino v obliki strešnika.

To so le splošne smernice. Za bolj natančno določitev naklona, je potrebno poznati določene značilnosti različnih stresnih kritin.

CNC orodja in svedri za globoko vrtanje konstrukcij kritin z različnimi nakloni streh

V nekaterih primerih zahtevajo posebej zahtevno nakloni streh, drugačno vijačenje, montažo in še posebej vrtanje lukenj, ki služijo za spajanje strešnih konstrukcij. Še posebej je pri tem potrebno omeniti tako imenovano globoko vrtanje, ki se ga izvaja v enem prehodu in je primerno za vrtanje jekla, orodnih jekel in sivih litin.

Tehniko globokega vrtanja poznajo predvsem ponudniki CNC obdelav, značilnost izvrtin globokega vrtanja pa so ravne in z nizkimi tolerancami, izvrtane izvrtine, sam proces vrtanja pa je tudi bistveno bolj stabilen od klasičnega vrtanja.

Slovenski CNC ponudnik, ki ponuja globoko vrtanje, je podjetje 3CNC.

 

 

Katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh ( minimalni naklon)

 

V zadnjem čas se čedalje bolj uveljavlja stresna kritina iz pločevine, s katero lahko prekrijemo najbolj strme strehe, z naklonom do 90 stopinj. Prekrijemo pa lahko tudi najbolj položne strehe z naklonom do minimalno 8 stopinj.  Poleg tega ima zelo veliko prednosti pred ostalo stresno kritino. Potrebno je tudi povedati, da je pomen ustrezne kritine, ključen ne samo za streho stanovanjskih objektov, temveč tudi za vse ostale; lesene nadstreške, prizidke, garaže, ipd…

Katere prednosti so to, si bomo ogledali v prihodnjem članku.

 

 

 

Oznake besedila: Katera stresna kritina je primerna za različne naklone streh?