Postavljanje lesenih nadstreškov

Glede na to, da se spremljevalci naše spletne strani, v večini primerov zanimajo, predvsem za notranjo pohištveno opremo, a so to tudi skupina ljudi, ki jih na splošno zanima ureditev doma (tako notranjosti, kot zunanjosti svojih hiš), smo se v tem prispevku odločili prikazati primer, za vse tiste, ki urejajo zunanj okolico doma in jih zanima postavljanje lesenih nadstreškov.

Za kakšno nadstrešnico se odločiti
(da bo ta estetsko primerna naši hiši)?

postavljanje lesenih nadstreškov

Postavljanje modernega, lesenega nadstreška v okolici Ljubljane.

Leseni nadstreški so seveda dobavljivi v najrazličnejših oblikah in z najrazličnejšimi strehami. Pri tem ni mišljen samo material strehe, ampak tudi sama oblika strehe nadstreška. V slovenskem največjem Vodniku za izbiro ustreznega nadstreška (na povezavi), boste videli, da se nadstreški, po tipu strehe, med seboj ločijo na enokapne, dvokapne in druge.

Samostoječa nadstrešnica, ki se ne drži hiše, je navečkrat izdelana z dvokapno streho, sicer pa skupaj z dvokapnico, pritiče tudi bolj tradicionalen izgled in stil nadstreška. Po drugi strani, so enokapnice, bolj značilne za nadstreške, ki se držijo hiš, izgled enokapnic pa tudi bolj daje vtis modernega nadstreška.

Kateri material uporabiti za leseni nadstrešek (lepljenec ali navadni, suh, žagan les)?

Ker je postavljanje lesenih nadstreškov mogoče z navadnim, suhim in žaganim lesom ali lepljenci, se seveda dosti interesentov za nadstreške vpraša, kaj je bolje.

Lepljenec je nedvomno dražji, a prinaša prednosti predvsem v tem, da ne poka, se ne zvija in ne lomi. Les lepljenca tako ostane več let trpežen, medtem, ko postavljen lesen nadstrešek iz navadnega lesa, lahko poči ali se zvije (še posebej, če tak les ni primerno osušen in pa tudi če je nadstrešek postavljen na območju, kjer piha in lahko veter dežne kaplje prinaša z lahkoto do stebrov nadstreška).

Za lesene pergole (ki niti nimajo strehe in so npr. namenjene za kivi, trto, ipd.,,,) je recimo boljši lepljenec, ker so te bolj izpostavljene vremenskim vplivom (a je lepljenec dražji).

Vrsta lesa, ki je primerna za leseni nadstrešek, je čisto poljubna. Nekateri uporabijo kostanj ali macesen, iz cenovnega vidika pa bo najcenejša smreka (ampak ta zahteva redno, vsakoletno vzdrževanje – brušenje, lakiranje,…)

Med bolj trpežnimi vrstami lesa so hrast in pa druge, bolj obstojne vrste lesa.

Koliko stane postavljanje lesenih nadstreškov?

Ceno postavljanja nadstreškov iz lesa je težko določiti natančno, ker ima vsaka stranka, svoje zahteve. Nekateri imajo talno podlago pripravljeno vnaprej, nekateri si sami pripravijo tudi točkovne temelje, nekateri kupijo samo les in postavljajo sami, nekateri pa bi radi imeli postavljen lesen nadstrešek, na ključ.

Cena postavljanja lesenega nadstreška je zato odvisna najmanj od:

  • kakšen les bomo uporabili (lepljenec, navadni les)
  • ali imamo temelje narejene
  • ali so potrebna druga gradbena dela (npr. škarpa)
  • kakšen bo material za vrsto strehe (opeka, pločevina, lexan,…)

Če tudi vas zanima postavljanje lesenih nadstreškov, vam priporočamo, da se oglasite ponudnikom, čez zgornjo povezavo.