Kako razporediti notranjost vgradne omare [z regali, policami,…]

Vsi, ki ste si že dali izdelati vgradno omaro, že veste, da le ta, prinaša iz vidika prihranka prostora, dvoje prednosti. Z vgradno omaro prihranimo prostor iz zunanje strani omare, obenem pa, če je notranjost vgradne omare, urejena smiselno, tudi v samo notranjosti omare.

Primeri vgradnih omar: Mizarstvo.si

vgradne omare

Notranjost vgradne omare – regali, predalniki, police, obešalniki,…

Najrazličnejši regali so najpgoostejši element, ki se jih poslužimo pri opremljanju notranjosti vgradnih omar. Razlika med regali in predalniki je v tem, da pod pojmom regali največkrat razumemo odprte možnosti odlaganja garderobe v vgradni omari, pod pojmom predalniki pa predale, ki jih je mogoče zapreti.

Medtem, regale načeloma uporabljamo za odlaganje večje garderobe, predalniki služijo za spodnje perilo, nogavice in podobno.

Primerni regali za vgradne omare so v primerih, ko je vgradna omara namensko izdelana kot garderobna soba, največkrat podobni regalom iz dnevnih sob, saj regali za dnevne sobe, pogosto omogočajo premičnost, poljubno razporeditev, montažo na steno ali v kot in druge funkcionalnosti.

Zelo krasni regali za dnevne sobe, so razstavljeni na povezavi.

Notranjost vgradne omare je lahko zapolnjena poljubno. Največkrat se ljudje za notranjost svoje omare, odločijo postaviti odlagalne police (ki jih je mogoče prestavljati po višini), sicer pa so med policami, predvsem v spodnjem delu vgradne omare, priljubljene tudi izvlečne odlagalne police (ki nam omogočajo, da tudi globje v notranjost omare, pospravljamo garderobo (brez nepotrebnega sklanjanja).

Naslednji, zelo priljubljen pohištveni element, ki praktično krasi vsako notranjost vgradnih omar so obešalne palice. Obešalne palice obstajajo različne.

Fiksne obešalne palice omogočajo, da na njih obesimo garderobo (plašče, suknjiče, ipd…) in sicer na način, da garderoba ostaja v omari, fiksna. Obstajajo pa tudi izvlečne obešalne palice, ki pridejo še posebej prav tistim lastnikom vgradne omare, ki so nižji in se do višjih obešalnih palic niti ne morejo iztegniti.

Preverite še: vgradne omare cena

Izvlečne obešalne palice omogočajo, da si garderobo, ki je obešena na palico, enostavno pripeljemo k sebi. Zato imajo te obešalne palice tudi ročaj, ki sega približno 50 cm nižje od same palice.

vgradne omare notranjost

Odvisno od modela različnih obešalnih palic, so predvsem v primerih modernih vgradnih omar (in pa garderobnih sob), v zadnjem času, zelo popularne tudi osvetljene obešalne palice (z led svetili).

Predali v vgradni omari so tudi lahko zelo različni.

Klasični predali v notranjosti vgradne omare, omogočajo izvlek, izdelani pa so največkrat iz lesa ali v notranjost samega predala z dodatno kovinsko konstrukcijo. Predali v omari lahko imajo dodatne prekate (za npr. pospravljanje nakita), različno in v odvisnosti od modela predala, pa imajo predali v omari, opremljeno ličnico.

Ličnica predala lahko ima ročaje ali pa tudi ne.

Ročaji so lahko klasični, utopni, v večini primerov pa so iz brušenega aluminija, inoxa, plastike, manj pogosto pa tudi iz lesa.

Dodatno lahko ima vgradna omara v notranjosti dodatke kot so obešalniki, le ti pa so lahko namenjeni tudi specifičnim potrebam: npr. obešalo za cev sesalnika, obešalo za kravate, obešalo za kape, hlačnik, ipd….

Notranjost vgradne omare je lahko tudi poljubno in po želji osvetljena s senzorskimi svetili. To pomeni, da bo garderoba v notranjosti omare, bolj vidna, ko npr. odpremo drsna vrata vgradne omare, po drugi strani pa bo notranjost omare v temi, ko bodo drsna vrata omare, zaprta.

Notranjost vgradne omare se splača zasnovati tako, da omoča spravilo čimveč garderobe, če pa je prostora v omari dovolj, pa tudi tako, da to isto, vgradno omaro, uporabimo za spravilo tudi garderobe, ki je sicer ne potrebujemo vsako dnevno (npr. zimska garderoba, plašči, čelade, kovčki,…).

Dodatno lahko zunanjost vgradne omare opremimo tudi z ogledalom. Nameščeno ogledalo, ob tem, da z njim razbijemo monoton videz same omare, služi kot praktičen dodatek. Za zapiranje vgradne omare se lahko, namesto klasičnih drsnih vrat, namestijo tudi steklena drsna vrata. Da onemogočimo prost pogled v samo omaro, se za izdelavo vrat uporabi peskano steklo ali pa steklo, ki se potiska s poljubnim vzorcem ali fotografijo, podobno, kot se do izvede za kuhinjska stekla.

Kdor potrebuje še več nasvetov v zvezi z opremljanjem notranjosti vgradnih omar, mu svetujemo, da obišče eno izmed povezav, ki smo jih naredili v prispevku. Ali, da si primere notranjosti vgradnih omar, ogleda tudi tukaj.