Za katera besedila potrebujemo lektoriranje?

Glede na to, da včasih nismo povsem prepričani kdaj je potrebno lektoriranje nekega besedila in kdaj ne, vam v tem prispevku, spodaj, pojasnjujemo kratke nasvete o tem za katera besedila potrebujemo lektoriranje in za katera lektoriranje ni obvezno.

Lektoriranje diplomskih in magistrskih nalog

Za katera besedila potrebujemo lektoriranjeLektoriranja diplomske naloge ali magistrske naloge so praktično obvezna, saj je le malo praktikantov, ki imajo veščine stroke,za katero pripravljajo magistrsko ali diplomsko delo, obenem pa bi imeli tudi znanja za ustrezno slovnično spisano pravilno diplomsko delo ali magstrsko nalogo.

Slednje najbrž zmorejo le slavisti in študentje jezikovnih predmetov, za vse ostale pa je praktično lektoriranje njihovih nalog obvezno, saj k lektorstvu teh nalog ne sodi samo pregled in priprava besedila naloge na ustrezen način, ampak tudi priprave naloge na tisk, odpravo pravopisnih, slovničnih in tudi tiskarskih napak.

Enako se priporoča tudi, ko potrebujemo lektoriranje doktorskih dizertacij.

Lektoriranje angleških in tujih besedil

Lektoriranje besedil v tujih jezikih, je odvisno od tega, kakšen je namen posameznega besedila, ki ga je potrebno lektorirati.

Medtem, ko besedila s katerimi neko podjetje želi vstopiti na nek tuj trg, ne nujno ne zahtevajo lektorstva (npr. krajša marketinška sporočila, pr objave in podobno, ki narekujejo sestavo besedil z osebno noto, itd…), potrebujejo marsikatera besedila za tuje trge, tudi lektorski pregled.

Ta besedila so ponavadi besedila, s katerimi se predstavljamo poslovnim partnerjem, članom uprave ali celo, ko vstopamo v komunikacijo na tujem trgu preko uradnihin javnih inštitucij. Sem spada lektoriranje v angleškem in drugih jezikih, npr. poslvovnih načrtov, prijav na razpise, izkazov poslovnega značaja, ipd…

Nedvomno pa vsako lektoriranje zahteva svoj proces dela, saj si le na ta način lahko zagotovimo kakovostno opravljeno lektorstvo. Zato je postopek lektoriranja koristen tako, da se začne z ustrezno analizo dokumentov in na podlagi te analize, pripravljeno ponudbo za lektoriranje.

V kolikor imamo v načrtu lektoranje več besedil, tudi ni narobe, če si za vsa besedila, že vnprej zagotovimo istega lektorja.

Nasvete deli: Jezikovna-Agencija.si

Oznake/tags: Za katera besedila potrebujemo lektoriranje