Vožnja z električnim mestnim kolesom – je boljša izbira od avtomobila

Vožnja z električnim mestnim kolesom je v zadnjem času postala vse bolj priljubljena alternativa avtomobilom za prevoz po mestu. Za to odločitvijo stoji vsaj 10 razlogov, ki pa vam jih razkrijemo v nadaljevanju.

1. Ni onesneževanja pri vožnji z električnim mestnim kolesom

Pri vožnji z električnim mestnim kolesom ne oddajamo nobenih emisij toplogrednih plinov, kar je do okolja bolj prijazno kot vožnja z avtomobilom. Namreč avtomobili, ki so napajani z bencinom ali dizelskim gorivom tekom razgradljivosti oddajajo ogljikov dioksid, metan in druge toplogredne pline. Te emisije so vir onesnaženosti, kar slabo vpliva na okolje in navsezadnje tudi zdravje ljudi. Električna kolesa se napajajo preko električne energije in tako ne oddajajo teh emisij, kar prispeva k boljšemu zdravju in okolju.

2. Vožnja z električnim mestnim kolesom je cenejša

Vožnja z kolesom je cenejša od avtomobila, ker ni potrebno plačevati za gorivo, saj se električna kolesa napajajo z električno energijo, ki je cenejša od bencina in dizelskega goriva. Prav tako ne potrebujejo menjave olja in filtrov, kar je ena od stalnih stroškov vzdrževanja avtomobila. Ker ima kolo manj delov kot avtomobil, so stroški vzdrževanja manjši. Pri električnem kolesu ne potrebujemo registracije, in zavarovanje je cenejše kot pri avtomobilu. Tudi ni plačila parkirnine, saj kolo lahko brezplačno parkiramo.

3. S kolesom je parkiranje enostavnejše

Električna mestna ženska kolesa lahko parkiramo v manjših in ožjih prostorih, ki so običajno neustrezni za avtomobil. Na voljo je tudi več parkirišč za kolesa in tako prihranimo čas. Prav tako ni potrebe po plačevanju parkirnine, saj je parkiranje kolesa brezplačno.

Vožnja z električnim mestnim kolesom - je boljša izbira od avtomobila

4. V mestnih središčih je vožnja z električnim mestnim kolesom hitrejša

Vožnja z električnim mestnim kolesom je lahko hitrejša od vožnje z avtomobilom, saj se lahko izognemo prometnim zamaškom. Poleg tega nimamo težav z iskanjem parkirišča, kar nam prihrani čas in pridemo na cilj brez zamujanja.

5. Boljša vidljivost in manevriranje

Vožnja z električnim mestnim kolesom omogoča boljšo vidljivost in manevriranje med prometom kot avtomobili, saj so manjše velikosti. Električna kolesa so lažja od avtomobilov, kar omogoča boljšo vidljivost in hitrejšo spremembo smeri.  Prav tako lahko s kakovostnimi mestnimi kolesi bolje zavijamo, saj imajo kolesa večjo sposobnost za zavijanje kot avtomobili, kar omogoča bolje manevriranje v ozkih ulicah in na križiščih.

6. Vožnja z električnim mestnim kolesom prispeva k boljšemu zdravju

Pri vožnji z vrhunskimi električnimi kolesi smo fizično aktivni, kar prispeva k boljšemu zdravju. Če redno kolesarimo bomo izboljšali kardiovaskularni sistem, izgubili nekaj kilogramov in poskrbeli za znižanje krvnega tlaka. S kolesom bomo tudi manj pod stresom, saj smo z vožnjo na kolesu bolj sproščeni in boljšega razpoloženja.

Vožnja z električnim mestnim kolesom - je boljša izbira od avtomobila

7. Električno kolo je cenejše za vzdrževanje

Vožnja z električnim mestnim kolesom prinaša tudi manj stroškov za vzdrževanje, saj imajo manj delov, ki jih je potrebno redno menjavati. Recimo ni potrebna menjava olja in filtra, potrebujejo manj energije, kar pomeni manjše obratovalne stroške, manjša je verjetnost menjave zavor, saj imajo električna kolesa disk zavore, ki so bolj zanesljive od klasičnih ter manjša je verjetnost okvar, saj imajo kakovostna kolesa NewBike, manj kompleksne mehanizme kot avtomobili. To ne pomeni, da električna kolesa niso potrebna vzdrževanja, vendar pa so običajni stroški vzdrževanja zelo nizki, kar lahko znatno zniža stroške uporabe v primerjavi z avtomobilom.

8. Večja mobilnost oseb z omejenimi fizičnimi sposobnostmi

Električna kolesa omogočajo osebam z omejenimi fizičnimi sposobnostmi prevoz, ki bi bil drugače težko dosegljiv. Opremljena so namreč s številnimi prilagoditvami, kot so sedeži za osebe s posebnimi potrebami, ročne zavore in električno asistenco, ki omogoča osebam z omejenimi fizičnimi sposobnostmi, da se vozijo z enako svobodo in so samostojnosti kot drugi. Poleg tega vožnja z električnim mestnim kolesom omogoča fizično aktivnost, ki je primerljiva s hojo, vendar ne zahteva prevelikega napora kot tek ali druga intenzivna vadba.

9. Na kolesu smo bolj fleksibilni

Ker je električno kolo manjše in lažje od avtomobila, lažje z njim manevriramo po mestu, prav tako tudi lažje spreminjamo smer vožnje. Prav tako s kolesom lažje in boljše zavijamo v ožjih ulicah ali križiščih. Električna kolesa imajo večjo sposobnost za prehitevanje kot avtomobili, kar omogoča boljše manevriranje med prometom.

10. Kolesa lahko nudijo večjo varnost

Vožnja z električnim mestnim kolesom je lahko bolj varna od avtomobila, saj ima kolo manjšo težo in manjšo pot zaviranja, kar zmanjšuje tveganje za trke in hude poškodbe. Kolesa so manjša od avtomobilov, kar omogoča boljšo vidljivost in boljše manevriranje med prometom, kar prav tako zmanjšuje verjetnost trkov. Prav tako so pri kolesu manjše hitrosti, kar zmanjšuje verjetnost hude poškodbe v primeru trka. Ker je pri vožnji z električnim mestnim kolesom manjša možnost okvar, je potem tudi verjetnost, da bi zaradi okvare povzročili nesrečo manjša. Vse več koles ima varnostno opremo kot so zavore, odsevnike, luči, čelade in podobno, ki povečujejo varnost kolesarja.

Več o kolesarjenju z električnim kolesom si lahko preberete na portalu kolesarjenje.net

Zaključek: mestna električna kolesa so boljša izbira kot avtomobil

V zaključku lahko rečemo, da je vožnja z električnim mestnim kolesom boljša izbira za prevoz po mestu, kot avtomobil. Če smo tudi vas z razlogi prepričali, potem vam svetujemo, da avtomobil čimprej zamenjate za kolo. V specializirani kolesarski trgovini najdete širok izbor kvalitetnih električnih mestnih koles, ki so namenjeni mestni in primestni vožnji. Njihovi modeli so okolju prijazni, cenovno dostopni in zdravju koristni. Obenem pa vam v trgovini NewBike zagotavljajo strokovno podporo in storitve za vzdrževanje in servisiranje koles.