Štampiljke za papir lahko naredite kar sami

Štampiljke za papir lahko kupimo v marsikateri bolje založeni trgovini, kjer imajo nekaj več izbire šolskih in ustvarjalnih pripomočkov. A vedno ne najdemo tako, kot želimo. Kaj pa v tem primeru? Kako si pomagati, da pridemo do želene štampiljke? Enostavno: naredimo jih kar sami.

Štampiljke za papir naredi sam

»Štampiljke naredi sam« je mantra, ki jo velikokrat slišimo ali preberemo, a konkretnega navodila nikjer ne najdemo. Več načinov je, kako se jo lotimo. Predpogoj za vse skupaj so dleta – to so drobna dleta z raznimi konicami, ki vam omogočajo različne reze. Potrebujete vsaj dva ali tri različne: za ozko rezanje, široko rezanje in konica. V nadaljevanju postopka potrebujete gumijasto ploščo, kot jih na primer prodaja firma Esdee. Če nimate dostopa do njih, pa lahko uporabite kar kakšno večjo radirko.

Skicirajte negativ

Najprej si morate zamisliti želeni motiv, zato si ga skicirajte na papir. Pri tem upoštevajte dejstvo, da je potrebno motiv narediti v negativu. Če torej delate napis, mora biti izdelan  zrcalno, prav tako tudi drugi motivi kjer je potrebno paziti na levo in desno, na spredaj in zadaj. Tako skiciran motiv položite na gumo, pod njega (med gumo in papir) pa položite transferni papir. Nato z grafitnim svinčnikom sledite črti na risbi, transferni papir pa bo poskrbel, da se bo risba prenesla na gumo.(1)

Lotite se rezljanja

Ko motiv prenesete, se lotite rezljanja. Pazite na linije, da bodo čiste, sicer štampiljka ne bo dobro izpadla. Lahko se odločite, da izrezljate ozadje, lahko pa, da izrezljate motiv. Odvisno je od vas kakšen učinek želite doseči. Izrezljano štampiljko sedaj prilepite na leseno držalo, navadno je to kar kocki podoben kos lesa. Tako, sedaj je vaša štampiljka za papir pripravljena na uporabo.

Tako izdelane štampiljke za papir vas bodo zagotovo navdušile, saj so plod vašega dela, nenazadnje pa bo odtis popolnoma unikaten.