Najcenejša toplotna črpalka za ogrevanje vašega doma

Toplotna črpalka je vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje domov, saj je energetsko učinkovita in okolju prijazna.

Pri iskanju najboljše toplotne črpalke pa je pomembno upoštevati več dejavnikov. Eno najpomembnejših načel je, da najcenejša toplotna črpalka na trgu ni nujno najboljša izbira za vaše potrebe. V resnici lahko na dolgi rok povzroči neučinkovito delovanje in dodatne stroške.

Ko gre za ogrevanje doma, se vse več ljudi odloča za toplotno črpalko, ki predstavlja prijazen in učinkovit sistem ogrevanja ter izboljšuje kakovost življenja.

Izbira prave toplotne črpalke je odločitev, ki zahteva premišljenost. Trg ponudnikov toplotnih črpalk je nasičen in potencialni investitorji se pogosto sprašujejo, kateri je pravi.

Na kaj moramo biti torej pozorni, ko se odločamo za toplotno črpalko za svoj dom?

Najcenejša toplotna črpalka za ogrevanje doma

Cena toplotne črpalke ne sme biti glavno merilo

Najcenejša toplotna črpalka na trgu je pogosto narejena iz manj kakovostnih komponent in zastarele tehnologije. To vodi v slabšo energetsko učinkovitosti in večje stroške vzdrževanja v prihodnosti. Prav tako, je takšna toplotna črpalka manj zanesljiva in občutljiva na okvare, kar lahko pomeni pogostejša popravila ali celo zamenjavo sistema.

Potrebno se je zavedati, da je naložba v toplotno črpalko dolgoročna investicija. Čeprav je začetna cena pri bolj kakovostnih sistemih nekoliko višja, se le-ta hitro povrne z nižjimi stroški delovanja in vzdrževanja. Takšna toplotna črpalka je bolj učinkovita, zanesljiva in ima daljšo življenjsko dobo, kar omogoča več let brezskrbnega in ugodnega ogrevanja vašega doma.

Toplotne črpalke cena

Toplotna črpalka in elektro grelci

Da bi ob nakupu toplotne črpalke sama ponudba izgleda ugodnejša in bolj konkurenčna, številni ponudniki ponudijo toplotno črpalko z nižjo močjo delovanja – ki je iz vidika začetne investicije seveda cenejša in končna ponudba s tem ugodnejša, a le-ta ne bo dosegla potrebne moči in COP pri zimskih temperaturah.

Zato na ponudbo dodajo še vgradnjo elektro grelca ustrezne električne moči, s čimer skupno moč toplotne črpalke povečajo. Namen dodatnega elektro grelca pa ni dodatna varnost v primeru okvare zunanje enote, ali izredna moč pri dogrevanju v primeru ekstremih pogojev, temveč nenehno dogrevanje že pri blagih zimskih temperaturah in s tem nenehno zagotavljanje potrebne moči toplotne črpalke.

Z vidika investicije je seveda takšna ponudba cenejša, a koliko višje stroške bo povzročilo nenehno dodatno delovanje elektro grelca pri temperaturah, ko se le-te spustijo pod ničlo?

Redna uporaba dodatnega elektro grelca kot vira ogrevanja vodi v očitno povišanje stroškov električne energije ob rednem delovanju toplotne črpalke. Stroški ogrevanja so tako višji vsak mesec in razlika v nižji začetni investiciji hitro skopni.

Toplotna črpalka in elektro grelci

Kateremu ponudniku toplotnih črpalk zaupati?

V poplavi vseh ponudnikov toplotnih črpalk je težko na prvo žogo izbrati najustreznejšega. Pri izbiri je potrebno upoštevati strokovnost in izkušnje.

Zahtevajte reference in preglejte ocene strank, da se prepričate o kakovosti storitev. Izkušen ponudnik bo ustrezno ocenil potrebe, priporočil ustrezno velikost in vrsto toplotne črpalke ter zagotovil pravilno namestitev in vzdrževanje sistema.

Eden izmed takšnih je tudi mariborsko podjetje Orca Energija, ki s svojimi toplotnimi črpalkami uporabnikom omogoča toplo, prijetno in prijazno bivanjsko okolje.

So eden izmed vodilnih slovenskih podjetij na področju toplotnih črpalk in nudijo izvedbo projekta na ključ. Vse od načrtovanja, dimenzioniranja, priprave dokumentacije do montaže in zagona toplotne črpalke.

Par je navdušen nad toplotno črpalko podjetja Orca

Zakaj izbrati toplotno črpalko Orca?

  • Izjemni prihranki – omogoča visoke prihranke pri ogrevanju in sicer vse do 75 % nižje stroške v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.
  • Visok COP (grelno število) – dosega visoko grelno število, ki doseže vrednost do 5,2. To je primerljivo z mnogo dražjimi toplotnimi črpalkami, kar pomeni visoko učinkovitost delovanja.
  • Visok izkoristek – dosega visok izkoristek, do 420 %. To pomeni, da izkorišča energetski vir – zrak, zelo učinkovito in maksimira izkoristek energije.
  • Učinkovitost pri nizkih temperaturah – toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electrics zagotavlja učinkovito delovanje tudi pri izjemno nizkih temperaturah. Učinkovito ogreva tudi pri –28 °C in ohranja 100 % grelno moč vse do –15 °C.
  • Elektro grelec služi zgolj za dodatno varnost – namen elektro grelca ni delovanje vsepovprek in ves čas, temveč služi samo kot dodatna zaščita v primeru izrednih situacij – zares ekstremno nizke temperature (pod –28°C) ali morebitna napaka v delovanju. Delovati začne zgolj z vklopom v nastavitvah, kjer je mogoče izbrati tudi želeno moč oziroma stopnjo.
  • Slovenski proizvod s certifikati – gre za slovenski proizvod, ki je prejel številne certifikate neodvisnih institucij EU. To potrjuje kakovost, zanesljivost in skladnost z visokimi standardi.
  • Lastna ekipa montažerjev in serviserjev – Orca Energija zagotavlja celovito storitev z lastno ekipo montažerjev in serviserjev po vsej Sloveniji. Ponujajo hitro in strokovno montažo v zgolj 14-ih urah. Njihov servis je zanesljiv in odziven, kar zagotavlja brezskrbno uporabo sistema.

Tudi Marija Tili iz Ptuja je pred kratkim sprejela odločitev za menjavo ogrevalnega sistema in se odločila za toplotno črpalko Orca. Prej je svoj dom ogrevala na drva, vendar je želela preiti na bolj trajnosten in učinkovit način ogrevanja. Po namestitvi toplotne črpalke je izkusila velike koristi. Ne samo, da je opazila znatne prihranke pri stroških ogrevanja, ampak tudi izboljšano izkušnjo bivanja, ki ji jo omogoča ta sodoben sistem ogrevanja. Več v spodnjem videu!

Nakup toplotne črpalke je dolgoročna investicija, zato mora biti premišljena in skrbno načrtovana. Od ponudnika zahtevajte tehnične podatke o COP (grelno število) in toplotni moči pri nizki temperaturi, prepričajte se, kako delujejo elektro grelci in kam bodo postavili zunanjo enoto, da bo delovala optimalno, hkrati pa ne bo moteča za okolico.