Kje se naučiti plezanja?

Glede na to, da se za plezanje, zanima vedno več ljudi, tako otrok kot odraslih, saj je plezanje ena izmed najbolj popularnih prostočasnih in športnih aktivnosti, ki dokazano izboljšujejo koncentracijo človeka obenem pa pozitivno vpliva na celovito psiho fizično stanje posameznika, smo spodaj pripravili, kratke, a zelo zanimive nasvete o tem, kje se naučiti plezanja.

kje se naučiti plezanja

Zagotovo se začetnik v plezanju ne bo odpravil na osvajanje prvih plezalskih znanj na zahtevne in visoke naravne ali umetne plezalne stene, temveč bo svoje prve korake v plezanju, začel osvajati na nizkih plezalnih stenah.

A tudi pri teh je vprašanje ali je bolje začeti na naravnih ali umetnih stenah.

Pri tem imajo za povsem začetnike, umetne plezalne stene, vseeno določeno prednost. Le ta pa izhaja iz možnosti osvajanja plezalskih znanj in veščin na nizkih plezalnih stenah, kjer je tudi nevarnost poškodbe zmanjšana na minimum.

Obenem pa umetne plezalne stene, danes še bodrijo in motivirajo začetnike, s prikazom plezalnih lahkih smeri, beleženjem plezalnih dosežkov in podobno.

Vendar je pa že na začetku tudi dobro vedeti, da različne vrste plezanja, znajo imeti drugačen začetniški štart, saj se alpinizma kot takega, ne lotimo kot npr., če se želimo podrobneje spoznati z npr. tehničnim plezanjem.

Vse vrste plezanja so zelo temeljito opisane tudi v prispevku spletne strani Mizarstvo.si – Plezanje – Vse o vrstah in zgodovini plezanja na naravnih in umetnih plezalnih stenah, kjer so po poglavjih opisani alpinizem kot vhunska oblika gorništva, prosto plezanje, tehnično plezanje, plezanje po zaledenelih slapovih in grapah, športno plezanje, plezanje po umetnih plezalnih stenah, balvaniranje ter nevarnosti urbanega plezanja.

Dodatno so na povezavi opisani tudi zgodopvisnki vzponi v Julijskih alpah.

Zagotovo ne bodo za plezanje za začetnike primerni zaledeneli slapovi ali kakšne ledene grape, a je vseeno treba vedeti, da tudi ta vrsta plezanja, obstaja na svetu in, če se je želimo lotiti profesionalno, se bomo pač kot začetnik v plezanju po npr. ledenih stenah, seznanili sploh z zahtevano tehnično plezalno opremo za osvajanje ledenih površin in pa tudi s ponudbo ledenih sten, na slovenskem in tudi v tujini.

Za večino plezalcev začetnikov se v temelju priporoča uporaba umetne plezalne stene ali pa npr. balvaniranje (imenovano tudi bouldering), ki je že samo posebi, vrsto let veljalo kot prtiporočljiva plezalna aktivnost za trening in užitek.

O različnih vrstah plezalnih sten, smo pisali na povezavi tukaj.

Čeprav je tudi bouldering danes prepoznan kot športna panoga, je treba vedeti, da bouldering zelo pomaga pri krepitvi koncentracije in pa premagovanju strahu za začetnike.

Čeprav bouldering danes prepoznamo kot vrsto plezanja, ki se je lotijo le profesionalci in športni plezalci, pa je prav, da tudi začetniki vsaj vedo kaj bouldering je, saj na ta način dobijo vpogled v širino plezanja, pogosto pa balvaniranje začetnike v plezanju povsem impresionira in navduši.