Kako opremiti otroško sobo s pohištvom po meri?

Ker na tej strani večinoma predstavljamo vsebine, ki govorijo o pohištvu po meri, v tem zapisu, predstavljamo nekaj idej predvsem za tiste starše, ki se sprašujejo kako opremiti otroško sobo s pohištvom po meri.

Otroške sobe so nedvomno prostori, v katerih moramo starši, po eni strani, zagotoviti dovolj prostora za spanje in počitek otroka, dovolj prostora za igro, zabavo in druženje, hkrati pa se mora v otroški sobi znajti dovolj prostora, da dobimo vanjo vse najpomembnejše in osnovne otroške pohištvene elemente.

otroške sobeV otroško sobo v večini primerov sodijo otroška postelja, otroška omara, pisalna miza in v odvisnosti od velikosti prostora, tudi kakšen dodaten element za knjige, otroške igrače ter avdio in video opremo.

Obenem je prva stvar pri opremljanju otroške sobe in zagotavljanju ustrezne količine prostega prostora v otroški sobi, tudi varnost samega izbranega pohištva in pa seveda tudi estetika izbranega pohištva (ki še posebej pride do veljave pri otrokih mladostnikih).

Za optimalen izkoristek prostora v otroški sobi je najbolje, če si osnovne pohištvene elemente zamislimo tako, kot veleva običajna in klasična postavitev pohištva v otroški sobi, že iz preteklosti.

Garderobne omare v otroški sobi sodijo v visoke predele sobe, v kolikor pa je otroška soba mansardna, pa lahko tudi pod nizke predele poševnih stropov mansarde.

Video – prenova doma – dekliška soba

Pisalna miza sodi k oknu in sicer tako, da bo večji del svetlobe (popoldanske, ker je dopoldan otrok večinoma v šoli) pritekal na pisalno površino iz nasprotne strani roke, s katero otrok piše. S tem je zagotovljeno dovolj naravne svetlobe za ves čas otrokovega pisanja domačih nalog in učenja.

Posteljo v otroški sobi, če je ta mansardna, poskušajmo postaviti pod poševen strop, a pazimo, da je postavljena tako, da ima otrok dovolj višine, tudi, ko se na postelji zravna in dvigne.

Za več prostora v manjših otroških sobah si namesto klasičnih garderobnih omar, omislimo vgradne z drsnimi vrati. To so takšne, kjer bodo omarna vratna krila, zagotovo vzela manj prostora, saj drsna vrata za svoja vodila, po katerih tečejo, ne potrebujejo več kot 8 do 10 cm prostora pred samo omaro, medtem, ko garderobna omara s krilnimi vrati, potrebuje za odpiranje omare, že samo pred omaro, cca. 90 cm prostora.

Če se sprašujete kako opremiti otroško sobo s pohištvom po meri tako, da boste pridobili čimveč prostora v vaših sobah, razmislite tudi o možnostih vgraditve nadstropnih postelj (če sta otroka dva), ali izvlečne postelje, če otrok potrebuje dodaten prostor, ko dobi obiske.

Dobra rešitev za več prostora v otroški sobi je tudi po meri in po naročilu izdelana dvižna postelja. Ki jo lahko otrok čez dan npr. uporabi kot omaro (jo postavi v vertikalen položaj), čez noč pa jo uporabi kot ležišče.

Specifične opise in primere opremljanja otroških sob po naročilu, boste našli tudi na specializirani spletni strani za otroške sobe, na povezavi.