Kaj je pametni dom in kakšne so njegove prednosti?

Kaj je pametni dom in kakšne so njegove prednosti?

Chameleon pametni dom

Pametni dom pomeni, da ima vaš dom sistem pametnega doma, ki se poveže s pametnimi napravami za avtomatizacijo določenih opravil in je običajno daljinsko nadzorovan. Sistem pametnega doma lahko uporabite za programiranje rolet, nastavitev in nadzor domačega varnostnega sistema in kamer ali za nadzor ostalih pametnih naprav. Pametni dom pripomore k energetski učinkoviti vašega doma, saj vam prihranijo dragoceni čas in denar, hkrati pa varčujejo z energijo!

Kakšne so prednosti pametnega doma?

Pametni dom vam omogoča večji nadzor nad porabo energije, hkrati pa avtomatizirajo stvari, kot so prilagajanje temperature, prižiganje in ugašanje luči, odpiranje in zapiranje oken ter prilagajanje sistema namakanja glede na vreme. Zagotavlja vpogled v porabo energije, ter vam tako lahko pomaga postati energetsko učinkovitejši in pozornejši na ekološke dejavnike. Pametni dom lahko med drugimi natančno določi območja, kjer porabite več energije, kot je potrebujete, kar vam omogoča, da na teh področjih zmanjšate količino energije in prihranite denar. In čeprav se nekaterim morda sliši, kot le še ena modna muha, je pametni dom vedno bolj popularen v vedno več gospodinjstvih.

Ali so naprave pametnega doma energetsko učinkovite?

Naprave za pametni dom niso vedno najbolj energetsko učinkovite, vendar jih je večino mogoče uporabiti na načine, ki vam pomagajo varčevati z energijo. Na primer gospodinjske aparate, luči ali kako drugo napravo, lahko s pametnim domom nadzirate, kdaj in kako se bodo vklopili in delovali. Tako imate večji nadzor nad porabo energije in bolj verjetno boste spremenili svoje navade glede porabe energije.

Kako delujejo pametni domovi?

Sistem pametni dom

Vse kar potrebujete, da svoj običajni dom spremenite v pametni dom je Wi-Fi povezava, pametne naprave in sistem pametnega doma za povezavo, spremljanje in nadzor teh naprav. Naprave pametnega doma so med seboj povezane in do njih lahko dostopate prek ene osrednje točke – pametnega telefona, tablice, prenosnika ali posebne konzole.

Kaj je pametna naprava?

Pametna naprava je vsaka elektronska naprava, ki jo je mogoče povezati s sistemom pametnega doma, ki lahko komunicira z drugimi napravami in lahko sama sprejema nekatere odločitve. Pametne vtičnice, luči, alarmni sistemi, nadzorne kamere, garažna vrata in pametni gospodinjski aparati so primeri pametnih naprav.

Kaj je sistem pametnega doma?

Sistem pametnega doma je tako rekoč “vozlišče” vašega pametnega doma. Sistem zbira informacije iz vsake vaše pametne naprave ali aparata in vam omogoča nadzor vseh vaših naprav na enem mestu. Obstaja več različnih možnosti sistemov pametnega doma za avtomatizacijo doma, od katerih je večina združljivih le z določenimi drugimi napravami, zato pred nakupom preverite združljivost.

Kako spremeniti svoj dom v pametni dom?

Prepričajte se da imate dovolj močan Wi-Fi, če ni dovolj močan ga nadgradite. Ker vse pametne domače naprave za komunikacijo uporabljajo internet, se morate prepričati, da imate dovolj močan WiFi. Za večje domove boste morda celo razmislili o nakupu več usmerjevalnikov. Razmislite katere naprave potrebujete in naredite raziskavo kateri pametni domovi so na voljo na trgu. Ko boste ugotovili kaj želite, je potem enostavno iz vaših raziskav povzeti kateri sistem pametnega doma ter katere pametne naprave potrebujete. Mogoče je dobro, da izberete pametni dom, ki ima na voljo veliko različnih pametnih naprav, če boste v prihodnosti ugotovili, da si želite svoj pametni dom razširiti.

Novi svet tehnologije pametnega doma je vznemirljiv, možnosti in kombinacije pa so neskončne. Ker industrija pametnih domov še naprej raste in se razvija, bodo rasle tudi razpoložljive ponudbe in njihov vpliv na vaše vsakdanje življenje. Pametni dom je rešitev, ki naredi vaš dom pametnejši in vaše življenje enostavnejše.

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Home_automation