Je previjalna miza isto kot previjalna komoda?

Pri iskanju potrebnih kosov otroške opreme za prihajajočega otroka ste zagotovo naleteli tudi na izraza previjalna miza in previjalna komoda in zagotovo ste se vprašali ali ni to eno in isto?

V bistvu ja in ne. Ob kosa otroške opreme sta zasnovana za enostavno in udobno menjavo plenic pri otroku. Ta del opreme je v bistvu tako širok pojem, da v njega spadajo tako najosnovnejši in prenosni modeli do tistih najzahtevnejših, ki so zasnovani za javno uporabo npr. javni WC-ji , nakupovalni centri, hoteli, bazeni ….

Previjalna miza

Previjalna miza ima običajno podporno konstrukcijo, kar je lahko kovinsko ali leseno ogrodje. Na ogrodju je običajno blazina, ki zagotavlja udobje otroku med previjanjem. Večina previjalnih miz ima pod blazino ”skrito” tudi banjico za udobno in varno kopanje otroka.

Pod banjico je polica kjer lahko shranite plenice, kreme za ritko in druge potrebščine za nego dojenčka tako, da so vedno pri roki.

Previjalna miza ima še eno odlično lastnost – pri večini je možna uporaba nad WC školjko. Tako vam pri uporabi ne zavzame nič dodatnega prostora, kar je vsekakor priročno pri tistih z manjšim stanovanjem.

Previjalna komoda Pali

Previjalna komoda

Previjalna komoda pa je v bistvu kos pohištva, ki združuje funkcionalnost previjalne mize in predalnika ali omarice za shranjevanje oblačil in drugih potrebščin za nego otroka. Previjalna komoda je običajno večja in bolj okorna od navadne previjalne mize in ima več prostora za shranjevanje in običajno je tudi bolj stabilna.

Največkrat se previjalne komode izdelane iz lesa ali melaminskih plošč, ki so odporne na vodo, obrabo in praske. Posledično su tudi precej težke in morate zanjo imeti namenski prostor. Večinoma stojijo v otroški sobi kjer naknadno komoda postane predalnik za otroška oblačila. Najdete pa lahko tudi komode, ki so iz plastičnih mas in so popolnoma odporne na vodo.

Previjalna komoda ima običajno previjalno blazino, ki je pritrjena na pokrov komode in zagotavlja udobno in varno površino za previjanje otroka. Pod pokrovom je običajno tudi banjica za kopanje otroka z izpustnim ventilom za lažje praznjenje. V predalih pa imate lahko tudi poseben predel za shranjevanje plenic, krem in drugih potrebščin za nego otroka.

Spodnji del previjalne komode je običajno sestavljen iz predalov, ki so namenjeni shranjevanju oblačil, brisač, posteljnine ali oblačil za otroka.

Previjalna komoda je lahko koristen kos pohištva za starše, ki želijo združiti funkcije previjalne mize in predalnika ali omarice za shranjevanje.

Obe služita svojemu namenu

Ne glede na zasnovo in ime obe enako dobro služita svojemu namenu, to je poskrbeti za varno, prijetno in udobno nego otroka.

Pravijo, da se med otrokom in mamo najintimnejša vez ustvari ravno med nego, kjer se mama lahko brez skrbi in zavor prepusti trenutku in tke to vez. Previjalna miza oz. komoda pa omogoči prav to.
Z uporabo previjalne mize zagotovite večjo varnost vašega otroka med previjanjem. Blazine imajo zavihke in druge varnostne sisteme, ki zavarujejo otroka pred padcem.

Poleg tega previjalna komoda pomaga tudi preprečiti bolečine v hrbtu in rokah staršev, saj ni potrebe po pripogibanju nad otrokom medtem, ko jih previjajo. Vse to je drugače, če jih previjajo na tleh ali drugih površinah.

Skratka, otroška previjalna miza je koristen pripomoček za starše, ki omogoča udobno in varno menjavo plenic na otroku. Istočasno olajša organiziranje potrebščin za nego otroka. Od vas, vašega prostora v stanovanju, vaših potreb in želja pa je odvisno kaj potrebujete. Previjalno mizo ali previjalno komodo!

Pa še nasvet pri uporabi

Pazite na pravilno temperaturo vode pri kopanju otroka in ga nikoli, res nikoli, niti sekundo ne pustite brez nadzora. Otrok se lahko utopi praktično v žlici vode zato bodite pri tem zelo pozorni.

Ko pa se je otrok sam skoraj zmožen prevrniti bodite tudi zelo pozorni na to, da se vam otrok ne prevrne iz mize. Zavihki to preprečujejo, a previdnost ni nikoli odveč.