zdrava živila za hujšanje

Zakaj so zdrava živila za hujšanje pomembna pri shujševalni dieti?

zdrava živila za hujšanjeZdrava živila za hujšanje so osnova za sestavo jedilnika pri shujševalni dieti. Ključ do zdravega hujšanja, je vsekakor prehrana, ki vsebuje veliko hranilnih snovi in malo konzervansov in drugih kemičnih dodatkov. Ko nakupujemo hrano, iz katere bomo pripravili obroke, ki so namenjeni hujšanju, se v trgovini najprej odpravimo k policam s sadjem in zelenjavo. Seveda je še boljša izbira nakup biološko pridelane zelenjave in sadja, a če nimamo te možnosti, potem v trgovini ponujeno dobro preglejmo.

Izogibajmo se stari zelenjavi ali sadju, saj ta živila nimajo več nobene energije ali hranilne vrednosti. Kaj še potrebujemo za sestavo zdravega jedilnika za hujšanje? V nadaljevanju članka si na kratko oglejmo, katera živila so primerna za hujšanje!

Kako vključimo v sestavo jedilnika zdrava živila za hujšanje?

Za sestavo jedilnika za hujšanje bomo potrebovali raznoliko hrano. Izbirajmo ekološko pridelano hrano, če imamo možnost, jajca, mleko in meso kupimo pri najbližjem kmetu.

Kako kupujemo in pripravljamo jajca?

Če je mogoče, kupimo jajca naravno pitanih in vzgojenih kokoši. V bioloških jajcih ni toksičnih hormonov in antibiotikov, ki jih vbrizgajo v tako imenovana tovarniška jajca. Pri shujševalni dieti so najboljša trdo kuhana, mehko kuhana ali poširana jajca. Kadar hujšamo, se izogibajmo pečenim jajcem na oko in raznim omletam ali palačinkam. Jajca na oko  in omlete, vsebujejo veliko nasičenih maščob, ki spodbujajo nastanek holesterola.

Kako pripravljamo juhe za hujšanje?

Juhe so idealne za hujšanje, saj vsebujejo veliko vode in vitaminov, ki so v zelenjavi, zeliščih in začimbah. Za pripravo shujševalnih juh je najbolj primeren fižol, leča, grah, grah, vsa zelenjava, ječmen in rjavi riž. Juhe kuhamo brez soli in maščob. V času hujšanju se izogibajmo juham iz konzerv, saj vsebujejo veliko soli, maščob, konzervansov in glutamat. Izogibajmo se tudi uživanju kremnih juh.

Zakaj se moramo izogibati juh iz konzerv?

Običajno vse juhe iz konzerv, vsebujejo toksične dodatke in konzervanse. Ti preprečujejo absorpcijo esencialnih maščobnih kislin, ki nas branijo pred povišanim holesterolom. V mnogih trgovinah z ekološko prehrano lahko tudi že kupimo sveže pripravljene zelenjavne juhe!

Kako izbiramo kalčke in semena?

Kalčki in semena so energijske bombe, zato se izogibajmo vsem kuhanim in soljenim semenom. Izbirajo raje med vrstami surovih kalčkov in semen. Če kalčke in semena kuhamo na olju, ali če jim dodamo sol, potem izničimo večino hranilnih snovi. (a)

Glede na to, da hrano, bodisi za hujšanje, bodisi običajno, pripravljamo največkrat v domačih kuhinjah, sami pa imamo na naši spletni strani, objavljen tudi zelo zanimiv prispevek na temo po meri izdelanih, poceni kuhinj, vas povabimo, da si ogledate še članek na povezavi.