Vodno hlajenje – rešitev za vroče poletne dni

Prve stvari na katere pomislimo, ko začnemo razmišljati o poletju so po navadi povezane s prijetnimi občutki. Počitnice, dopusti, polnjenje baterij. In potem pride…vročinski val. »Uf, je vroče«, »Prevroče je«, »Ne da se dihati« in podobno.

V notranjosti se velikokrat lotimo teh težav z klimami, izziv pa ostane zadrževanje na prostem. Temperature so visoke, zrak je suh in čeprav imam svoj senčni kotiček, je zadrževanje na prostem praktično nemogoče.

Preverjena blagodejna rešitev

Učinkovita in preverjena metoda je vodno hlajenje.

Vodno hlajenje teras se nanaša na način hlajenja z uporabo vode na terasi ali drugem odprtem prostoru, na primer vrtu ali dvorišču. Običajno vključuje postavitev šob na določeni liniji, ki potem poskrbijo za razprševanje vode. Od sistema kako deluje pa je odvisno kakšno količino vode v obliki razbitja kapljic lahko pričakujemo.

Na trgu sta v osnovi ponujeni dve različni možnosti oz. dva sistema, ki se lahko uporabljata za ohlajevanje ozračja.

Prvi je preprost, nizkotlačni sistem, kjer se sistem priključi direktno na vodovodno omrežje. Primerni so za uporabo na domačih terasah, vrtnih utah, otroških igralih in podobno.

Na voljo pa so tudi vse bolj priljubljeni visokotlačni sistemi, ki pa s pomočjo črpalke, ustvarijo vodno meglico, kjer se lahko vodne kapljice razpršijo maximalno – se pravi, da ustvari ultrafino vodno meglico. Te kapljice so običajno manjše od 10 mikronov v premeru in se obnašajo kot plin.

Vodno hlajenje
Vodno hlajenje

Uporaba sistema in prednosti

Sistem za ultrafino vodno meglico običajno vključuje črpalko in šobe, ki vodo razpršijo v majhne kapljice in jih razpršijo v zrak. Te kapljice se nato hitro izhlapijo in ohladijo okoliški zrak. Takšni sistemi se lahko uporabljajo za hlajenje zunanjih površin, kot so terase, balkoni ali dvorišča, pa tudi v zaprtih prostorih, kot so skladišča, proizvodnje, delavnice, kjer je lahko vroče ali suho. Velik pomen pa pridobivajo sistemi tudi na področju agrikulture.

Vodno hlajenje je idealna rešitev za tiste, ki potrebujete:

  • znižanje temperature ozračja do 10°C in izboljšanje kakovosti zraka
  • izboljšanje delovnih pogojev
  • nizke stroške vzdrževanja in porabe energije

Naj vas poletje ne ujame nepripravljene. Pravilna nastavitev in uporaba izbranega sistema bo prinesla blagodejne pozitivne učinke.