Pogoste težave z očmi: rdeče oči, pekoče oči in solzenje

Tudi vas pestijo težave z očmi, ki jim ni videti konca in jih ne znate obvladati? Imate mogoče rdeče oči, pekoče oči ali se vam oči pogosto solzijo? Gre za tri pogoste očesne težave, ki se zdijo precej različne, a je v bistvu lahko njihov vzrok en sam: bolezen suhih oči.

Pogovarjali smo se s strokovnjaki s hrvaškega portala za zdravje oči Moje oko, ki so nam osvetlili razloge za pojav omenjenih težav in kako so povezane s suhimi očmi. Vabimo vas k branju.

med težave z očmi spada tudi solzenje

Rdeče oči in povezava z boleznijo suhih oči

Vsakdo od nas se je že kdaj srečal z rdečimi očmi. Morda so se pojavile po neprespani noči ali po dolgem dnevu za računalnikom v službi.

Na portalu Moje oko pravijo, da se rdeče oko pojavi, kadar se razširijo oz. napolnijo s krvjo drobne krvne žile, ki se nahajajo v beločnici očesa. Običajno so nevidne, otečejo pa lahko iz številnih razlogov, in to samo na enem očesu ali na obeh hkrati. Ponavadi lahko rdeče oči pripišemo vplivom iz okolja ali življenjskemu slogu, povzročijo pa jih lahko tudi različne očesne bolezni – med njimi tudi bolezen suhih oči.

Bolezen suhih oči se lahko pogosto izrazi kot rdeče oči. Do suhih oči pride, ko solze prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa se ne tvorijo dovolj učinkovito. Vzrok za to so lahko preživljanje preveč časa za raznimi zasloni, premalo spanca, zadrževanje v prostorih s suhim zrakom, jemanje določenih zdravil in hormonske spremembe.

med težave z očmi spadajo tudi rdeče oči
Pekoče oči in povezava z boleznijo suhih oči

Večina bolnikov, ki jih muči bolezen suhih oči, bi občutek v očeh opisala kot pekoč. Pri bolezni suhih oči se namreč na očesni površini pojavijo predeli, ki niso navlaženi – bodisi zaradi premale količine solz ali zaradi slabe kakovosti solznega filma. Ta pojav povzroči pekoč občutek ali občutek peska v očeh, kakor bi ga opisali nekateri.

Velikokrat se ta občutek pojavi pri nošenju kontaktnih leč. Iz tega razloga je nujno, da uporabniki kontaktnih leč redno in vestno uporabljajo kapljice za suhe oči ali umetne solze, kot jih tudi imenujemo. Naš sogovornik s portala Moje oko je izpostavil intervju s kolegico Anjo, ki je imela težave s pečenjem in zbadanjem v očesu ter ga je uspešno rešila s pomočjo kapljic za oči. Gre za intervju Peckanje u oku: Anjino izkustvo sa suhim očima na povezavi, v katerem Anja osvetli svoje težave z očmi zaradi uporabe kontaktnih leč.

Solzenje in povezava z boleznijo suhih oči

Če se vam oči velikokrat solzijo, gotovo najprej pomislite, da je težava draženje. Bolezen suhih oči vam najverjetneje ne pade na pamet, saj se vam oči solzijo in niso suhe. Na prvi pogled se stanji izključujeta.

A če pomislite še enkrat, so izsušene oči pravzaprav razdražene, pojavi se neprijeten občutek v očesu. Suhost v očesu deluje kot draženje, zato se začnejo oči solziti.

To pomeni, da začenjo solzne žleze izločati tako velike količine vodnega dela solznega filma, da jih očesni sistem odtekanja ne uspe odvesti. Te se zato prelijejo prek roba veke. Če imate solzne in pekoče oči, je precej verjetno, da vas mučijo suhe oči.

Kakšna je prva pomoč, če imate težave z očmi, za katere je kriva bolezen suhih oči

Prva pomoč, po kateri najprej posežejo številni, ki jih muči suho oko in  s tem težave z očmi, so nedvomno kapljice za oči, ki jih imenujemo tudi umetne solze.

težave z očmi lahko omilijo kapljice za oči

Umetne solze učinkovito pomagajo številnim bolnikom, ki jih mučijo suhe oči. Vsebujejo različne učinkovine, ki pomagajo pri lajšanju težav z očmi ter oko navlažijo in se učinkovinam pomagajo zadržati na očesni površini.

Glavne učinkovine v kapljicah za oči so vlažilne, npr. hialuronska kislina. A če želite svojim očem zagotoviti tudi zaščito in regeneracijo, bodite pozorni na sestavino z imenom trehaloza. Edini izdelek na trgu, ki vse buje kombinacijo obeh, je Thealoz Duo.

Portal za zdravje oči Moje oko seveda stavi na izdelek Thealoz Duo, ki vsebuje hialuronsko kislino, znano po svojih učinkih vlaženja, in trehalozo, izjemen disaharid, prisoten v številnih organizmih za podporo v sušnih razmerah.

Obe učinkovini v kapljicah Thealoz Duo poskrbita za vlažnost očesne površine, trehaloza pa jo dodatno še zaščiti in celo regenerira. Thealoz Duo kapljice si je mogoče vkapavati po potrebi, lahko tudi do petkrat na dan. S svojo nežno sestavo so idealne tudi za nosečnice, doječe matere in celo otroke.

Spletna stran Moje oko navaja, v kakšnih primerih svetujejo uporabo kapljic za suhe oči:

  • pri prekomerni uporabi računalnika ali pametnega telefona,
  • pri težavah ob uporabi kontaktnih leč,
  • v suhih in klimatiziranih prostorih ter pozimi,
  • v onesnaženem okolju,
  • na potovanju z letalom,
  • po kirurških posegih, npr. po operaciji sive mrene ali laserski operaciji za korekcijo vida,
  • pri določenih boleznih ali uporabi določenih zdravil,
  • pri hormonskih spremembah, zlasti v nosečnosti ali menopavzi.

Na naši spletni strani smo o kapljicah Thealoz Duo že večkrat pisali, zato vas vabimo, da si pridobite še več informacij na tej povezavi.