Kako naredimo macerat za domačo uporabo?

Doma narejena naravna kozmetika se morda sliši kot modna muha, a izdelovanje mazil, maceratov, izvlečkov in drugih pripravkov iz rastlin, je poznano že stoletja.doma narejena naravna kozmetika

V kulturah, ki še niso poznale destilacije aromatičnih rastlin in alkohola, je bilo pripravljanje izvlečkov iz rastlin izredno pomembno. Najbolj preprost in poceni rastlinski pripravek, ki ga lahko naredimo sami doma, je prav gotovo oljni macerat ali izlužnina. 

Najbolj preprosta doma narejena naravna kozmetika je oljni macerat

Domače kreme in mazila, ki jih pripravimo sami, imajo običajno kratek rok trajanja. Čeprav smo se odločili, da si bomo kozmetiko pridelovali sami, nas pogosto prehiti čas. Namesto da se lotimo zapletene izdelave krem v večjih količinah, se lahko namesto tega, lotimo izdelave svojega lastnega macerata ali izlužnine.

Preverite še: Izdelajte sami svojo naravno kozmetiko

 

 

Macerat nastane z namakanjem zdravilnih in aromatičnih rastlin v nosilno olje. Olje iz zelišč potegne snovi, ki so topne v maščobah. To so naravna eterična olja, barvila, vitamini in še mnoge druge koristne učinkovine. Postopek izluževanja poteka počasi in nežno, običajno bomo na prve izvlečke čakali kar nekaj tednov.

 

domača kozmetika recepti

MACERAT IZ OGNJIČEVIH CVETOV VSEBUJE BLAGODEJNA IN VAROVALNA ETERIČNA OLJA! VEČ POGLEJ TU!

Ko je postopek maceriranja končan, rastline odstranimo in dobimo olje, v katerem so se obdržale dišave, zdravilnost in negovalna moč zelišč. Osnovna olja imajo pri postopku macerata velik pomen, saj so topilo, nosilec in dopolnilo vsem aktivnim učinkovinam.

 

Olja, v nasprotju z vodo, ne omogočajo razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo kvarjenje pripravkov iz rastlin. Osnovna olja varujejo raztopljene učinkovine in omogočajo nanos na kožo in s tem prehajanje v organizem. (1)

Kako pripravimo macerat iz ognjiča?

 

Ognjičevo olje je izredno cenjeno, saj lahko z njim izredno varno in nežno, negujemo kožo. Calendula officinalis ali vrtni ognjič, je do kože nežen, varen in z njim lahko negujemo tudi otroško kožo.

 

V starih časih so ognjičevo kremo izdelovali na svinjski masti, danes pa lahko za osnovo vzamemo kokosovo olje ali hladno stiskano olivno olje. Če bomo macerat uporabljali za nego občutljive dojenčkove kože, lahko uporabimo tudi mandljevo olje.

 

Pri namakanju ognjičevih cvetov, je priporočljivo, da namakamo samo cvetne lističe, saj so v glavicah pogosto črvički, ki s svojimi izločki zmanjšajo kakovost izvlečka.

 

Ognjič za macerat, moramo pred namakanjem posušiti. Če se nam posreči narediti svoj macerat iz ognjičevih cvetov, bomo imeli doma najbolj vrhunsko naravno kozmetiko. Če smo postopek pravilno izpeljali, mora biti macerat na koncu rumeno oranžne barve. (2)